Avatul - vanator in ape tulburi
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Avatul - vanator in ape tulburi

   Delta Dunarii ramane, fara indoiala, paradisul pescarilor plecati in cautarea adrenalinei declansate de atacurile si drillurile cu avati. Variatiile de nivel, cat si diversitatea tipurilor de ape (ghiol-canal-japse-Dunare) pun la grea incercare imaginatia noastra, vazandu-ne obligati sa adaptam in permanenta tehnicile si strategiile pretentiilor acestui peste oportunist. Un lucru este insa cert - acolo unde este prada, vom gasi si avatii. La suprafata sau in profunzime, in apa limpede sau tulbure, in larg sau la maluri, in apa stagnanta sau in curent, avatul este capabil sa atace fara gres bancurile de pesti-prada. Exploziile la suprafata apei nu sunt insa dovezi exclusive ale ambuscadelor avatilor, ci doar finalul unor atacuri ce survin fie intre ape, fie in profunzimea acesteia.

foto_00-1

foto_00-2

   Anul acesta ne-am confruntat cu o situatie unica in ceea ce priveste numarul si intensitatea ploilor indiferent de anotimpul la care facem referire. Rezultatul a fost o Dunare cu cote permanent ridicate, apropiate celor de primavara si cu apa foarte tulbure. In asemenea conditii exceptionale de debit si turbiditate ale apei am abordat zona de varsare a canalului Sulina in Marea Neagra, cu speranta ca si in acest caz nemaintalnit pana acum sa descifram comportamentul si modul de hranire al haitelor de avati. Anii precedenti am avut rezultate foarte bune fie pescuind in interiorul canalului Sulina, preponderent in deriva in lungul malurilor din piatra, fie ancorati in mare in prelungirea acestora, lansand tot timpul in curent. De aceasta data rezultatele au venit, firesc, avand o cu totul alta abordare.

foto_01-1

foto_01-2

   Am avut prezentari doar pescuind in afara curentului extrem de puternic al fluviului, in interiorul marii si al golfului Musura. Atacurile la suprafata apei ce faceau parte din peisajul cu care eram familiarizati erau razlete, iar bancurile in care se grupau pestii-prada erau disparute fara urma. Astfel, am practicat un pescuit de cautare in masa apei sau in apropierea substratului, folosind rattling-uri ori cicade cu dimensiuni, greutati si culori adaptate acestor conditii. Ca mai de fiecare data in ultimul timp, evidentiate au fost voblerele din gama Realis Vibration si cicadele Tide Vib Score, produse ale companiei japoneze DUO International.

foto_02-1

foto_02-2

   In primele ore ale diminetilor, atunci cand intensitatea luminii este scazuta, am preferat sa folosesc naluci in culori stridente, cu atat mai mult in situatia in care vizibilitatea in apa era redusa foarte mult. Realis Vibration 68 - (P88) Matt Lemon un rattling cu dimensiunea de 68 milimetri si greutatea de 16 grame s-a dovedit naluca ideala de tatonare si explorare a substratului, atragand o serie de atacuri hotarate, pe cadere. De remarcat este faptul ca atacurile pe cadere (oprire a tractiunii) erau decisive, iar cele care surveneau in timpul mulinarii liniare, fie ea si foarte lenta, erau in proportie covarsitoare nefinalizate.

foto_03-1

foto_03-2

   Era clar ca avatii aveau dificultati serioase in a urmari si ataca hotarator prada aflata in miscare, datorita turbiditatii apei. Avatul este un pradator care isi cantareste foarte bine momentul esential al atacului, bazandu-se preponderent pe informatiile vizuale, informatii pe care nu le mai putea utiliza in conditii de vizibilitate redusa. Asistam la unul dintre putinele momente de slabiciune ale acestora, in care modul lor de hranire era total diferit de ceea ce intalniseram pana atunci in acea zona. Nu mai vedeam ambuscade zgomotoase in haita, ci atacuri solitare izolate. DUO - Tide Vib Score 68 - (CKH0918) Holly, sora mai mica si mai usoara a notoriei Tide Vib Score 78,o cicada cu dimensiunea de 68 milimetri si greutatea de 18 grame, s-a dovedit alegerea corecta in conditiile explorarii zonelor mai putin adanci si lipsite de curent din exteriorul malulrilor de piatra ale canalului Sulina.

foto_04-1

foto_04-2

foto_04-3

   Nu de putine ori am avut de-a face cu atacuri pe capat de lanseu, la suprafata, in momentele in care naluca facea cunostinta cu apa, sau imediat dupa ce incepeam tractiunea. Asadar, existau totusi perioade in care avatii se aventurau spre starturile superficiale ale apei in cautarea hranei. DUO - Tide Vib Score 68 - (MCC0125) Metal Gold, s-a aflat la originea multor capturi in dupamiezele cu soare puternic, finsajul partial nichelat / partial auriu oferind solutia perfecta pentru stimularea simturilor acestor pradatori. Pentru protectia atat a fetei, cat si a mainilor impotriva razelor UV in timpul pescuitului, magazinul Big Fish a venit in sprijinul nostru, importand colectia dedicata pescarilor a celebrei companii spaniole BuffAccesoriile, manusi ori gulere multifunctionale, sunt realizate din microfibra de inalta performanta rezistenta la vant, ce permite in acelasi timp pielii sa respire, absorbind si eliminand transpiratia.

foto_05-1

foto_05-2

foto_05-3

   Un aspect important al acestei serii de partide de pescuit la avat a fost lipsa bancurilor de pesti marini, fapt usor de explicat datorita conditiilor total atipice intalnite. Am pescuit avat pe Dunare frecvent in ultimii ani si am ajuns sa cred teoria care sustine ca ar exista o conexiune intre momentele in care bancurile de pesti marini se aventureaza catre gura de varsare a canalului Sulina in Marea Neagra si prezenta in zona a avatilor de talie mare. Partea frumoasa in pescuitul avatului este ca nu exista doua zile identice, avand astfel sansa la fiecare iesire sa intalnesti diferite situatii din care se acumuleaza experienta.

   Fir intins !