Calatorie in patria stiucilor nordice
Bullets Purple Bullets Green 05 aug 2015

Calatorie in patria stiucilor nordice

Expeditiile de pescuit in Scandinavia pot fi considerate la o prima vedere foarte costisitoare, insa in realitate lucrurile nu stau de loc asa cum ne-am putea imagina. Sunt totusi cateva conditii ce trebuiesc indeplinite pentru a nu suplimenta nejustificat bugetul atunci cand ne-am hotarat sa pornim intr-o astfel de aventura. In primul rand este indicat sa evitam resort-urile consacrate dedicate exclusiv pescuitului, datorita diferentelor majore de tarif pentru cazare si inchiriere barci in comparatie cu cele mai putin mediatizate ce ofera o paleta mai larga de activitati outdoor printre care si pescuitul.

Densitatea redusa a populatiei scandinave raportata la vasta retea hidrografica de care dispune peninsula, respectul oamenilor pentru natura si nu in ultimul rand mediul propice dezvoltarii faunei piscicole, determina o oarecare uniformizare a calitatii apelor precum si a conditiilor din camping-urile destinate pescuitului sportiv.

foto_00-1

foto_00-2

foto_00-3

Un alt factor determinant in diminuarea costurilor este optimizarea numarului de persoane angrenate in deplasare in concordanta cu caracteristicile spatiilor pentru cazare si ambarcatiunilor alese. In aceasta zona a continentului cel mai des intanite sunt casutele din lemn cu o capacitate de acomodare pentru patru sau sase persoane, iar barcile puse la dipozitia turistilor sunt ideale pentru echipe de doi.

In functie de mijlocul de transport cu care dorim sa facem deplasarea (avion + masina inchiriata de la aeroport ori masini personale) se mai poate obtine o reducere suplimentara a bugetului. Varianta calatoriei cu masina personala este mai avantajoasa financiar, insa oboseala acumulata pe drum si timpul mai indelungat alocat pentru deplasarea pe o distanta de peste 5500 de kilometri dus-intors nu se justifica.

Asadar grupul format din patru persoane, incluzanu-ma si pe mine, a votat in majoritate pentru varianta de zbor catre Stockholm cu bagaj atipic (tubul rigid Bazuka Pro - Flambeau ticsit cu lansete), iar de acolo masina inchiriata, suficient de incapatoare pentru numeroasele bagaje cu care veniseram pregatiti.

foto_01-1

foto_01-2

Destinatia expeditiei a fost Hedesunda Camping, o pitoreasca tabara de vacanta situata la o distanta de aproximativ 140 de kilometri nord fata de Stockholm si 45 de kilometri sud fata de orasul Gävle, pozitionata pe insula Ön, insula aflata pe unul dintre numeroasele lacuri formate de-a lungul raului Dalälven.

La primul contact cu proprietarul camping-ului, am primit cateva informatii cu privire la zonele productive impreuna cu harta lacului pe care erau marcate traseele navigabile. Acesta ne-a confirmat de asemenea ca perioada din an (a doua jumatate a lunii iunie) in care aleseseram sa programam expeditia este in general una propice pescuitului, insa 2015 facea exceptie de la aceasta regula. Datorita temperatuirlor extrem de scazute din luna mai si a ploilor abundente din prima parte a lunii iunie, temperatura apei precum si nivelul foarte ridicat al raului Dalälven a influentat negativ comportamentul pestilor rapitori.

foto_02-1

foto_02-2

Primul contact cu lacul pe care urma sa pescuim timp de aproximativ o saptamana ne-a mai temperat din entuziasm. Este adevarat ca datorita ploii sacaitoare si a timpului scurt ramas la dispozitie din prima zi, am preferat sa restrangem mult arealul de explorare, insa asa cum ni se comunicase, pestii erau inactivi, motiv pentru care o mare parte din arsenalul de naluci cu care veniseram pregatiti devenea astfel inutilizabil. Spinnerbait-urile cu skirt, ori nalucile soft de dimensiuni medii sau mari s-au aflat la putere in aceasta situatie deosebita

Deasemenea, datorita vremii foarte capricioase se impunea folosirea unui echipament impermeabil, adecvat unor astfel de conditii. Norfin - Weather Shield, un costum de ploaie allseasons, fabricat dintr-un material compozit ce permite in acelasi timp ventilarea, foarte durabil si confortabil, a trecut cu brio testul de anduranta la care a fost supus in aceasta minivacanta. Confortul in conditii ploaie sau vant puternic este din puncul meu de vedere esential si face de cele mai multe ori diferenta intre o partida reusita si una de cosmar.

foto_03-1

foto_03-2

In acelasi timp, pe parcursul partidelor de pescuit, trebuia sa avem grija ca nalucile din truse sa fie protejate de efectele daunatoare ale ploii in exces, avand in vedere ca timpul petrecut la cazare era insuficient pentru a putea asigura uscarea totala a acestora.

Atat in cazul gentii Meiho Versus VS-3080, cat si al cutiilor modulare de naluci Stack n Store large-shallow cu care vine echipata seria de genti Ultron a producatorului britanic Fox Rage, etanseitatea a fost absolut perfecta. Prima zi plina de pescuit a fost de tatonare, datorita suprafetei impresionante a lacului.

Am reusit totusi sa localizam cateva zone cu potential pe care urma sa le abordam mai temeinic in perioada urmatoare, toate situate pe o raza de numai cativa kilometri intre ele. Capturile au fost in majoritate stiuci cu dimensiuni relativ mici si cateva exemplare medii de peste 70 de centimetri.

foto_04-1

foto_04-2

Pe parcursul primei zile am observat un detaliu important ce se va dovedi pana la finalul expeditiei decisiv pentru capturarea exemplarelor capitale. Pestii cu dimensiuni peste medie au fost prinsi doar pe cateva din poate sutele de platouri invadate de vegetatie, prezente pe aceasta vasta intindere de apa. Numitorul comun al acestor platouri productive era vecinatatea cu albia raului Dalälven.

Nalucile cele mai potrivite pentru abordarea acestor zone cu apa mica si intesata cu fire de tipirig ori stuf tanar au fost spinnerbait-urile Shallow Killer de la Berti. Pentru a amplifica agresivitatea prezentarilor am montat pe acestea carlige de trailer potrivite pentru naluci soft cu dimensiunea de 4 sau 5 inchi. Cu astfel de combo-uri spinnerbait/soft bait am capturat absolut toate stiucile importante ale primelor doua zile.

foto_05-1

foto_05-2

Dupa conturarea unei imagini de ansamblu asupra lacului si posibilitatilor de abordare ale acestuia, ramanea doar sa ne testam rabdarea si abiltatiile pentru capturarea faimoaselor stiuci nordice...

Fir intins !