Creaturi, agataturi si cativa salai furiosi
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Creaturi, agataturi si cativa salai furiosi

   In a doua jumatate a lunii aprilie, odata cu cresterea pronuntata a valorii temperaturilor exterioare si a incalzirii implicite a apelor, am decis sa facem o noua incursiune pe lacul Sarulesti pentru o partida de pescuit la salau. Aveam informatii cu privire la comportamentul pronuntat agresiv al acestora, dublat de modificarea aspectului cromatic al masculilor, ambele semne evidente ale debutului perioadei de boiste. Asadar, urma sa abordam in principal zonele cu adancimi relativ mici si substrat tare ce dispuneau de obstacole submerse pronuntate, locuri ce sunt de regula propice realizarii in coditii optime a cuiburilor.

foto_00

   Aceasta este perioada din an in care dau rezultate foarte bune nalucile soft de dimensiuni mari cu palete ori cozi vibratile pronuntate, ce dizloca in timpul evolutiei un volum considerabil de apa. Imi propusesem ca in timpul partidei sa folosesc in mare masura softuri complexe de tip ”creatura” montate pe carlige offset, pentru a-mi oferi o mai mare siguranta in explorarea stucturilor submerse. Pregatisem in consecinta o cutie doar cu astfel de naluci, dintre care s-au evidentiat in timpul pescuitului modelele Craw Worm si Creature Bait, ambele produse ale companiei americane de profil Big Bite Baits. De asemenea, am utilizat in cea mai mare parte a timpului lesturi articulate Flex Jig Head pentru a conferi nalucilor un grad mai ridicat de libertate pe timpul evolutiei.

foto_01-1

foto_01-2

   Contrar vechilor experiente, de aceasta data am hotarat sa ne concentram atentia mai mult pe partea dreapta a lacului raportata pontonul de acces la barci, vizand in principal cladirea scufundata din proximitatea hotelului si platourile cu apa mica si foarte mica ce abunda in structuri submerse din zona satului Magureni. Partida a debutat perfect, primul lanseu in zona casei scufundate a coincis cu prima captura a zilei. Strategia utilizarii in principal a softurilor complexe de tip creatura incepea sa dea roade, Big Bite Baits - Craw Worm - Crawdad - 3 inchi (7.5 centimetri) montat pe un jig articulat aflandu-se la capatul firului. Atacul a fost foarte violent si a survenit la contactul nalucii cu unul dintre peretii verticali ai cladirii scufundate, pe urcare.

foto_02-1

foto_02-2

   Dupa o scurta sedinta foto si eliberarea de rigoare am continuat pescuitul, cautand traseele productive prin care sa purtam nalucile, incercand totodata sa eliminam riscul agatarii acestora. Abordarea unor astfel de structuri dense si abrazive poate lasa urme adanci in trusa de naluci pe de o parte, iar pe de alta poate deteriora pronutat firul, daca pozitionarea barcii se face deficitar. In astfel de situatii preferam sa piedem mai mult timp pentru a scana cu sonarul din mai multe puncte o astfel de structura, pana cand ii intelegem pe deplin conformatia. Vizualizarea corecta si implicit intelegerea acestor obstacole submerse conduc la alegerea unghiurilor favorabile din care pot fi pescuite. De pe un astfel de traseu si cu acelasi Big Bite Baits - Craw Worm - Crawdad - 3 inchi (7.5 centimetri), am reusit sa “extrag” dintre daramaturi primul exemplar de peste 65 de centimetri al partidei, purtand pe corp urme ale luptelor ce se desfasoara in vecinatatea cuiburilor.

foto_03-1

foto_03-2

   Cand trasaturile au incetat sa mai apara, am ales sa modific atat dimensiunea si forma nalucii cat si greutatea lestului pentru jigul articulat astfel incat sa pot imprima ansamblului o prezentare mai agresiva. Schimbarea prezentarii a creat efectul scontat, atacurile reaparand aproape imediat, insa parca si mai puternice. Big Bite Baits - Creature Bait - Pumpkin Pepper Green - 4 inchi (10 centimetri), un soft pe care il mai utilizasem cu alte ocazii in perioade similare, a fost intrusul din arealul cuibului ce a determinat reactia impulsiva a unui nou salau “over 60”. Era evident faptul ca masculii erau deranjati de prezenta oricarei vietati nepoftite in proximitatea zonei pazite, manifestandu-se extrem de agresiv ori de cate ori erau provocati.

foto_04-1

foto_04-2

   Joaca a mai continuat o scurta perioada de timp si a avut ca rezultat inca trei-patru exemplare capturate si eliberate, insa cum orice inceput are si un sfarsit, distanta in timp dintre doua capturi devenea tot mai mare, determinandu-ne sa schimbam locul. Urma sa ne deplasam catre platourile cu apa mica si foarte mica, abundente in structuri submerse din zona satului Magureni, dar nu inainte de a face o oprire si cateva lanseuri pe promontoriul subacvatic de dinaitea acestora. Acest loc de tranzit a fost de cele mai multe ori productiv, reusind in mai multe conjuncturi precedente sa gasesc cantonate acolo grupuri de salai ori bibani capitali. De aceasta data lucrurile nu au stat asa cun ne-am imaginat. Singurul exemplar fotografiat si eliberat a fost o femela, convinsa involuntar de discretia unui Big Bite Baits - Shad - Sparkle Shad - 3 inchi (7.5 centimetri), o naluca cu care cautam de fapt atentia bibanilor ce patruleaza in lungul marginilor acelui promontoriu.

foto_05-1

foto_05-2

   Asadar, am fost constransi sa parasim locul si sa revenim la planul initial, urmand ca in ultima parte a zilei sa pescuim exclusiv pe platouri ale caror adancimi nu depaseau un metru, zone intesate de bolovani ori bucati de beton. Am folosit in principiu aceleasi naluci mari, supralestate, prezentate agresiv, prin pompaje ample din varful lansetei si mulinari ceva mai rapide. In acest fel nalucile emiteau vibratii foarte puternice si aveau in acelasi timp o plonjare mai agresiva pe substrat, provocand reactii violente din partea salailor. Acestia inhalau nalucile complet, intarindu-ne convingerea ca atat nalucile cat si modul de prezentare al acestora erau adecvate conditiilor intalnite. Big Bite Baits - Creature Bait - Pumpkin Pepper Green - 4 inchi (10 centimetri), lestat cu o greutate de 10 grame, s-a aflat in centrul atentiei in acest final de partida. Dovada o reprezinta o ultima serie de fotografii ale celui mai fotogenic exemplar al zilei.

foto_06-1

foto_06-2

   Pescuitul in perioada de reproducere a salaului difera total de cel practicat de-a lungul intregului sezon. Utilizarea nalucilor supradimensionate si prezentarile agresive ale acestora reprezinta in cele mai multe situatii cheia succesului in acest scurt interval. Aceasta partida mi-a demonstrat faptul ca nalucile soft complexe de tip ”creatura” reprezinta o alternativa viabila in aceasta conjunctura.

   Fir intins !