DROP-SHOT
Bullets Purple Bullets Green 16 iul 2013
  • Postat de: Petre German

  • Publicat in: Blog Pescuit

DROP-SHOT

Drop-shot-ul este o tehnica mai putin promovata si cunoscuta pescarilor din Romania si care are doua aplicatii: pescuitul in zonele cu apa foarte adanca si explorarea foarte temeinica a structurilor verticale. Importata din pescuitul bass-ului, a fost adaptata la noi in special la salau si biban. Pescarii de competitie de peste ocean folosesc aceasta tehnica finesse in special in lacurile de acumulare cu ape adanci, de cele mai multe ori in perioadele reci.

ds2

Aceasta metoda are avantajul ca reuseste sa trimita naluci de dimensiuni mici in zone adanci fara ca acestea sa fie lestate direct. Este o metoda care nu vizeaza neaparat capturi mari. Lestul este pozitionat la  distanta mare de naluca, aceasta putand fi inhalata cu usurinta si de pestii de dimensiuni reduse. Din acest motiv este o metoda folosita frecvent de pescarii de competitie in concursurile in care puncteaza toti pestii prin masurarea lungimii. Un alt avantaj important este faptul ca naluca nu intra in contact direct cu substratul si se reduce astfel riscul agatarii.

Montura este compusa dintr-un lest de forma sferica sau cilindrica prevazut cu un vartej, montat la capatul firului, iar deasupra, la o distanta variabila este atasat un carlig de mici dimensiuni prin intermediul unui nod de tip palomar care se armeaza cu o naluca soft. Distanta dintre lest si carlig nu este una fixa, ea poate fi de pana la 50-60cm, in functie de adancimea la care se afla pestii sau de cat de mult sunt dispusi sa se ridice de pe substrat. Modul de animare al nalucii este unul destul de simplu: se tine firul intins avand plumbul in contact cu substratul si se tremura din varful lansetei, astfel incat naluca sa vibreze usor.

Nalucile folosite in mod uzual in pescuitul bass-ului sunt naluci cu corpul alungit, fara o actiune violenta, dar care imita foarte bine pestii. Unele dintre cele mai apreciate sunt Crosstail Shad-urile de la Jackall. Daca in pescuitul salaului am folosit cu precadere acest tip de naluci sau altele cu actiune foarte discreta, tip split-tail, la biban pot fi folosite cu succes si naluci soft cu o actiune mai puternica, tip grub sau paddle-tail.

Am testat in ultima perioada aceasta tehnica, folosing naluci soft REINS AJI ADDER SHAD de 5cm, niste naluci tip paddle-tail foarte fine, care imita o prada de mici dimensiuni. Corpul subtire si inelat, subtiat in partea posterioara si terminat cu o codita triunghiulara raspunde rapid si foarte bine la cea mai mica miscare a firului. Am reusit sa explorez astfel locuri in care pescuitul cu alte tehnici sau naluci ar fi fost foarte anevoios, iar rezultatele nu au intarziat.