Favorite RockStar TT – Trout Trip

Favorite RockStar TT – Trout Trip

 

In cazul de fata RockStar nu face referire la un artist consacrat din aria rock. Este gama de lansete a celor de la Favorite, care se adreseaza rock fishing-ului. Acest concept nu face in mod explicit subiectul calatoriei mele, insa, m-am lovit de avantajele unei lansete construita pe cerintele acestui stil, chiar daca nu la cote maxime de exploatare. Am setat GPS-ul, de aceasta data, pe Tarnava Mare. Am venit sa descopar o lanseta de finete ridicata in semnalizare, prevazuta cu un varf blectorizat, in poate cel mai dur areal de la noi din tara : apele repezi si mici in adancime, pline de bolovani unde poti lua contact cu un pradator redutabil - pastravul.

 

 

Este ringul de lupta ideal pentru echipamente fine usoare si ultra usoare. Daca de aici pleci „intreg", atunci, cu siguranta, ai in portofoliu un echipament demn de invidiat si mai mult decat atat, posibilitatea de a citi apele pe care le vei pescui, mult mai usor pe viitor.

RockStar-ul este mai degraba o "lanseta radar" atunci cand vine vorba de un substrat cu pietre in abundenta. Fiecare contact al nalucii cu substratul, oricat de fin ar fi, se poate citi in mana cu usurinta gratie acestei lansete. Socul este bine preluat de blanc si transmis mainii care neaparat va fi in contact cu acesta. Dupa cateva lanseuri apar si primele diferente care fac trecerea de la piatra la atac, atunci cand se va produce. Si in acest caz, finetea este de apreciat. Un alt plus este varful blectorizat, care va atenua surplusul de soc venit de la peste si va mentine un contact optim intre ansamblul lanseta/mulineta/fir si rapitor. In majoritatea cazurilor, iti cam face treaba. 

 


Cu fiecare lansare efectuata, am inceput sa descopar avantajele acestui model, care avea sa imi modifice la finalul excursiei, criteriile de selectie viitoare pentru segmentul "Ultra Usor". Diametrul redus al blancului, prevazut cu inele de top marca Fuji KR si imbracat cu o mandrina din gama aceluiasi producator nipon-IPS, face la prima vedere sa ai impresia ca este necesar sa pescuiesti moderat. Se poate instala o usoara teama ca va ceda daca nu ai grija si apar smucituri - fie in lansare, fie in drill.

Nici pe departe. Favorite RockStar este orice numai firav nu. Pleaca din start cu un set de cifre demne de remarcat. Greutate totala 79 de grame, 9 inele montate pe un blanc Extra Fast. Pescuiesc cu primul model al gamei, cel cu putere de lansare intre 0.8 si 5 gr.

 


In mod cert, pescuitul la nimfa este la mare cautare in competitiile, care se desfasoara sub deviza CNSM. Pe langa voblere sau linguri, aceasta prima categorie (gumele) impun caracteristici aparte lansetelor. Senzitivitate, rezistenta, rezerva de putere. Specia tinta este din punctul meu de vedere pradatorul suprem. Pastravul devanseaza stiuca din toate punctele de vedere. Poate ca nu impresioneaza prin dimensiuni, dar daca ne gandim la ruda disparuta aproape in totalitate de la noi - lostrita, atunci putem lejer sa punem un con de umbra peste "clontoasa". Temperatura apei, tipologia zonei in care traieste, viteza curentului, posibilitatile limitate de camuflaj si dieta variata sunt criteriile dupa care fac afirmatia ca pastravul bate stiuca.

Ca sa plimbi o guma prin ape repezi ai nevoie de foarte multa experienta, dar in acelasi timp, si de un echipament de calitate. Nu degeaba am denumit acest model ca fiind o "lanseta radar". Plecarile blectorului prevazut cu un matisaj de semnalizare iti indica in evolutie cu acuratete ridicata unde te afli cu naluca din punct de vedere al substratului. Un ochi format si o mana antrenata pot cartografia cu usurinta zona tinta pescuita. Te intereseaza o portiune de albie usor mai adanca imprejmuita de pietre care formeaza buze in zonele laterale, denumite generic praguri. Iesirile din repezisuri care te arunca in bolovani sunt o alta zona unde poti obtine atacuri. In ambele situatii descrise mai sus, nu orice lanseta poate boxa. Este un ring pretentios. Poti rata multi pesti. Poti trece peste ei fara sa ai ocazia sa prezinti naluca in mod corect.

 


Nu sunt un adept al pescuitului pastravului cu gume. Pentru acest stil exista bete dedicate de muscarit. Pentru mine momentul maxim de adrenalina se instaleaza atunci cand voblerul sau lingura au starnit un atac. Este o lupta poate ceva mai corecta in setul meu de valori. Pe langa asta, am posibilitatea sa imi extind simturile si sa inteleg mai bine nalucile pescuind pastravi doar la aceste doua tipuri de naluci. Oscilantele, rotativele si voblerele sunt singurele lucruri cu care ori de cate ori as avea ocazia as intra in ring la un sparring cu pastravii.

Daca din punct de vedere constructiv Favorite Rockstar este un bat excelent de gume cand vorbim de pastravi, in urma acestei excursii, am curaj sa afirm ca, prin cele doua zile de pescuit, am reusit sa extind gama de naluci ce pot fi montate pe o astfel de lanseta. Nu sunt la prima abatere atunci cand trec peste limitele conceptuale si/sau recomandarile constructorului in materie de naluci. De ce? Hai sa vedem: pescuiesc la pastrav, am la mine doua lansete- una de guma si una de vobler. S-a intamplat sa incapacitez lanseta de vobler din varii motive. Ramane pe mal. Pestii raspund bine la vobler. Este logic ca privirea se indreapta cu semn de intrebare catre lanseta de guma - Va face fata? Risc? Sunt doua intrebari care cred ca bantuie multi pescari de pastrav, chiar si concurenti.

 

 


Am parcurs aceasta sesiune in proportie de 80 % cu aceasta lanseta echipata cu Hornet-ul si CD-ul de la Rapala alaturi de cateva oscilante si rotative. Am impins limitele constructive la maxim pentru a evidentia rezerva de putere a blancului, capacitatea de a sustine atacul (fiind in tractare si in tensionare la pragul maxim din cauza evolutiei voblerelor), rezistenta la curentii apei si viteza/directia de deplasare a pestilor intepati. In oricare din situatiile de mai sus, am facut fata fara probleme si fara un gram de indoiala ca lanseta ar avea motive sa cedeze. Este un drac in adevaratul sens al cuvantului.
O alta problema care necesita un raspuns pentru mine este capacitatea de a plasa naluca corect in zonele tinta care, in majoritatea cazurilor s-au dovedit a fi zone cu grad ridicat de dificultate. Vegetatia din zona malurilor venita peste apa a fost un adevarat test de precizie.

Zona pescuita pe cei 2-3 km, nu are o deschidere generoasa. Din contra. Segmentul ales de mine este plin de bolovani, ape mici si repezi, cateva cascade si doar cateva zone mai adanci, unde, voblerele evoluau mai mult decat de obicei. Fiind ingust terenul, nici tipologia lansarii nu este atat de avantajoasa. In majoritatea cazurilor, am aplicat tehnica de lansare "pe sub mana", atat din lateral, cat si de sub picioare. M-am pregatit de un handicap in aceasta situatie - varful blectorizat care, gandeam la prima lansare de acest gen, ca imi va aduce doar minusuri. Gandeam ca voi imprima o energie mult prea mare pentru greutatea nalucii, a firului si a distantei tinta pentru a compensa blectorul. Nu m-am regasit in aceasta ipostaza nici macar o data. Am avut surpriza placuta sa descopar ca blectorul este gandit si pentru astfel de situatii. Nu a oscilat in urma lansarii, nu a deviat traiectoria nalucii, nu a acumulat energie in surplus si m-a ajutat sa ating foarte rapid zonele tinta. Am reusit extrem de usor sa imi optimizez energia alocata lansarii.

 


Inelele superioare care imbraca blectorul sunt de mici dimensiuni, iar amplasamentul lor "obliga" partea superioara a lansetei sa lucreze in armonie la imbinarea dintre blanc si zona terminala. Blectorul este realizat din carbon la randul lui. Alte avantaje ies la lumina si din acest punct. Un blector de carbon se comporta diferit fata de unul clasic de fibra, fiind mai zvelt, mai rigid si mult mai senzitiv decat ruda sa mai moale.

Distantele mici de evolutie necesita din pacate lansari numeroase. Asta se poate traduce prin energie consumata. Mana poate obosi usor. Efortul principal este deplasarea atat pe mal cat si prin apa. Intervine si drill-ul care, cand vine vorba de pastravi, este orice numai simplu nu. Explozia de energie a unui pastrav intepat este de nedescris. Directia in care va pleca, viteza cu care se va deplasa, riscul la care expune firul ce se va freca de pietre sunt variabile principale intr-o ecuatie greu de anticipat. De multe ori, pozitia "mortului cu frana reglata" este singura de care te poti folosi. Stai nemiscat in contact permanent, cu lanseta ridicata usor peste torace, cu frana reglata si astepti momentul in care "pistruiatul" face prima greseala. Aici te poti pacali foarte usor.

 

 

Greseala umana in astfel de situatii poate aduce daune echipamentului. Graba spre plasa minciogului nu este solutia. In aceasta ipostaza de "muza pentru sculptor", lanseta trebuie sa te scoata din labirintul riscurilor. Aici se infiripa magia unei lansete ultrausoare, de numai 79 de grame, prevazuta cu un blector de carbon, de numai 2.03 metri ExtraFast. In acest moment vei intelege cu adevarat relatia sensibila dintre blanc si inele, relatia pretentioasa dintre pescar si lanseta si nu in ultimul rand, relatia solida dintre "bat"si mulineta.

Cand veti intepa primul pastrav cu RockStar-ul veti intelege fiecare cuvant de mai sus. Cu siguranta.