Favorite Synapse SYS662L - field test la Sarulesti
Bullets Purple Bullets Green 30 mai 2015
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Favorite Synapse SYS662L - field test la Sarulesti

     Lacul Sarulesti a ramas fara indoiala unica pista viabila pentru desfasurarea etapelor din cadrul campionatului national de spinning din barca sau al competitiilor desfasurate in sistem ”best five” organizate in regim privat ce au ca specie tinta salaul, sau, cu atat mai mult, in cazul pescuitului de placere. Datorita densitatii mari a fondului piscicol, dar si a complexitatii si diversitatii configuratiei substratului (probabil cel mai bogat in materie de structuri si locuri), Sarulestiul constituie totodata locul ideal de proba si verificare a echipamentului de pescuit in regim intens de lucru. In acest sens, la prima mea partida din 2015 pe acesta locatie am supus testului ultima achizitie in materie de lansete, Favorite - Synapse SYS662L.

foto_01-1

foto_01-2

foto_01-3

     Seria de lansete Synapse a producatorului ucrainean Favorite a fost creata in special pentru pescuitul de finete, reusind prin design-ul minimalist pe de o parte, si prin utilizarea unor blank-uri foarte usoare echipate cu componente de ulima generatie pe de alta, sa castige popularitate si apreciere in randul pescarilor profesionisti de spinning din Europa. Aceasta serie contine doua linii conceptual diferite de lansete: Synapse Twiching Special ce are ca aplicatie twitching-ul (pentru aceasta linie sunt utilizate blank-uri cu actiune moderata din clase de putere UltraLight, Light si MediumLight) si Synapse, lansete cu valente universale si inclinatie catre jigging (pentru acesta linie sunt utilizate blank-uri cu actiune moderat-rapida din clase de putere UltraLight, Light, MediumLight si Medium).

foto_02-1

foto_02-2

   Lanseta Favorite Synapse SYS662L este construita din doua segmente, cu lungimea totala de 1.98 metri si se preteaza atat pescutului de la mal pe lac sau rau, cat si celui din barca. Poate lansa cu precizie naluci cu greutatea cuprinsa intre 2 si 12 grame, pretandu-se atat pescuitului cu jiguri si naluci soft, cat si celui cu voblere de tip rattling ori cicade de dimensiuni reduse. In ciuda greutatii mici (numai 82 de grame), este o lanstea solida, ranforsata in zona de imbinare a celor doua segmente, ce are o rezerva importanta de putere in partea inferioara a blank-ului pentru a putea face fata drill-urilor cu pesti mai mari. Primul peste al partidei-test a fost un biban specific Sarulestiului, trecut de un kilogram, ce a venit dintr-o zona lipsita de agataturi, cu substrat tare si usor denivelat. La capatul firului s-a aflat Pontoon 21 - Awaruna - 3 inchi (7.6 centimetri) - culoare 204, o gama de swimbait-uri soft care a patruns in trusele multora dintre pasionatii spinningului.

foto_02-3

foto_02-4

     Blank-ul pe care este construita lanseta Favorite Synapse SYS662L este din grafit, extrem de usor, dar in acelasi timp rezistent la socuri. Lanseta vine echipata cu inele foarte usoare Fuji AT din titan, mandrina scurta cu fore-grip din carbon, ce asigura contactul direct al mainii cu blank-ul si maner de tip split grip din EVA, totul pentru a obtine greutate redusa si plus de senzitivitate. Am folosit-o cu success in pescuitul salailor de talie medie, in zonele cu adancimi reduse si substrat lipsit de agataturi complexe, acolo unde finetea ansamblului naluca - fir - lanseta este absolut necesara.

foto_03-1

foto_03-2

     Actiunea moderat-rapida a lansetei ajuta mult in perioadele in ca care pestii sunt apatici, permitandu-le inhalarea mai usoara a nalucilor chiar si in cazul utilizarii multifilamentului. Un alt plus al unei lansete cu actiune moderat-rapida este faptul ca preia mai usor socurile din timpul drill-urilor, reducand considerabil posibilitatea de a scapa pestele intepat. Trebuie sa recunosc ca nu sunt un iubitor al pescuitului la jig cu monofilament, preferand ca in situatiile in care este necesara folosirea acestuia sa utilizez o lanseta mai “blanda” penru a suplini acest neajuns. Pe intreaga durata a partidei am capturat, fotografiat si eliberat numeroase exemplare de salau, mentinanad un procentaj maxim al inteparilor finalizate.

foto_04-1

foto_04-2

     In ansamblu lanseta este un produs foarte reusit, o lanseta incredibil de usoara, senzitiva, solida si sigura deopotriva, rivalizand fara indoiala cu modelele nipone sau americane din aceeasi gama de pret. De asemenea lansetele din seria Synapse sunt construite beneficiind de consultanta unor pescari de competitie valorosi, fiind actualmente utilizate in cadrul Campionatului Mondial de Spinning de Mal de campionul mondial en-titre, Martin Forbak. In Romania, produsele marca Favorite sunt importate exclusiv de magazinul Big Fish, putand fi comandate online alaturi de multe alte aticole si accesorii pentru pescuit ori vizualizate si examinate la sediul din Str. Aurel Vlaicu nr.126, Sector 2 Bucuresti.

foto_04-3

     Fir intins !