Jerkbait pe apa rece

Jerkbait pe apa rece

 

Pentru pescarii de stiuca, tranzitia de la trusa de naluci de vara la cea de iarna este un exercitiu mai greu decat te-ai astepta, comportamentul rapitorilor se schimba, iar pretentiile lor sunt ridicate. Mental, este greu sa renunti la nalucile care ti-au adus capturi intr-un mod consistent toata vara si sa incepi sa incarci trusa cu naluci de viteaza mica, e greu sa renunti la spectaculoasele naluci de top water si sa le inlocuiesti cu naluci care coboara mult. Exista totusi o naluca pe care o poti avea in trusa in toate cele 4 anotimpuri, o naluca care iti permite sa o pescuiesti atat agresiv, cat si incet...aberant de incet, pana la punctul la care iti pierzi rabdarea. 

 


Cu cativa ani in urma am deschis sezonul de pescuit pe o balta proaspat dezghetata de langa Oradea. Cum afara inca era rece si gheata inca mai exista pe cateva zone de lac, partida a inceput greu, am trecut prin gume, linguri, spinnerbaituri si cateva tipuri de voblere fara nici macar o trasatura. In jurul amiezei am inceput sa testez voblere pe care nu le mai folosisem pana atunci. Printre voblere...un jerkbait suspending de 10 cm.

Dupa cateva lanseuri in care am recuperat voblerul in diverse moduri am decis sa iau o pauza, cu lanseta intre picioare si cu naluca lasata in apa la cativa metrii de mal. Mi-am scos termosul si mi-am turnat un ceai cald, cautand cu privirea peste lac locuri unde stiuca ar putea sa fie in perioada de dezghet. Contempland la niste gume grele, pe care sa le lansez departe, ma trezesc cu lanseta inconvoiata si cu mulineta cedand fir, incet, metru cu metru, intep, dril, peste! Nici acum nu stiu daca voblerul a cazut pe fundul apei, a ramas suspendat sau daca am miscat intr-un fel lanseta astfel incat sa misc si naluca. In mintea mea, stiuca a atacat o naluca stationara...punct. 

 

 


Iarna, din cauza temperaturii scazute a apei, pestii au o activitate mai redusa, orice sprint dupa un pestisor este un maraton care risipeste energie pretioasa, energie pe care stiucile nu isi permit sa o iroseasca. Atacul este unul selectiv, care trebuie sa se finalizeze cu un aport caloric mai mare decat cel pierdut pentru a prinde prada. Nalucile mici vor fi inhalate doar daca trec foarte aproape de stiuci, intr-o pozitie care sa permita pestelui sa atace fara sa iroseasca energie. Nalucile mari vor fi preferate, atat timp cat sunt accesibile, nu trec in viteza si nu ies usor din aria vizuala.
Jerk-bait pe ape reci - Cum? 


Particularitatea principala a unui jerkbait suspending este aceea ca, daca este corect echilibrat cu struna, acesta, cand nu este animat, se va opri fara a se ridica sau scufunda, practic, ramane suspendat intre ape. Adancimea la care coboara un vobler suspending este data de barbeta. Animarea voblerului se face prin pompaje repetate, care induc o miscare haotica nalucii. Poate fi pescuit si prin tractiune liniara, devenind un candidat bun pentru pescuitul salaului primavara. Insa, de cele mai multe ori cand auzim de jerkbait, imaginea care ne vine in minte este aceea cu un pescar de bass care, cu o lanseta fast, pompeaza energic un vobler ce defileaza in toate directiile, fara nici o logica, dand flash-uri in stanga si in dreapta, speriat parca de presiunea care se pune pe el. Insa, in perioada rece, jerkbaitul se pescuieste incet...foarte incet, cu pauze, atat de incet incat sa te plictisesti. 

 

 

Iarna trebuie sa dau sansa pestelui sa se apropie de naluca fara a avea nevoie sa sprinteze, asa ca dupa doua ture de manivela facute la viteza redusa, ma opresc si las voblerul sa stea pe loc intre 5 si 10 secunde, dupa care cu varful lansetei, fara sa mulinez jerkuiesc voblerul in asa fel incat el sa nu se miste mai mult de cativa centimetri...si iar astept 5-10 secunde...repet procedura pana ajung cu voblerul la mal...si lansez din nou.

 

Despre echipament

Folosesc voblere cu dimensiuni intre 10 si 12 cm, de la Duo Realis
Lanseta: prefer o lanseta scurta de cast pentru pescuitul jerkbaiturilor, deoarece imi permite sa pescuiesc cu varful jos pentru a evita contactul firului cu vantul. Lansete folosite: Shimano Zodias, 5-15 gr sau 7-21 g sau Megabass Destroyer 7-18 g
Mulinete: Shimano Cronarch Mgl, Metanium Mgl, Bantam Mgl etc.