Jiguri fara guler
Bullets Purple Bullets Green 19 mar 2013
  • Postat de: Petre German

  • Publicat in: Blog Pescuit

Jiguri fara guler

Spre deosebire de ultimii doi ani, 2013 ne-a adus primavara ceva mai devreme. Daca anul trecut la inceputul lunii Martie ne uitam cu jind la patinoarele care acoperisera toate lacurile din tara, anul acesta am avut norocul ca Martisorul sa ne surprinda la pescuit.

01

Chiar daca este dezghetata, apa lacurilor continua sa fie foarte rece, fapt ce tine rapitorii pe apa adanca. In acest context, in pescuitul bibanului trebuie corelate nalucile soft cu jiguri grele turnate pe carlige mici. Inconvenientul in acest caz este ca de multe ori gumele mici sunt distruse inca de la prima montare. Rezolvarea pe care am gasit-o pentru aceasta problema este una la indemana oricarui pescar. 02 Metoda consta in “prelucrarea” jigurilor in sensul obtinerii de carlige lestate fara “gat” sau “guler”. Astfel, chiar si cele mai “fine” naluci vor putea fi folosite mai mult timp fara a se strica in zona in care ating plumbul. Evident, exista matrite in care se toarna direct astfel de jiguri, dar investitia intr-o astfel de matrita nu este justificata, mai ales in cazul pescarilor “de concediu”, cu atat mai mult cu cat operatia este una extrem de facila.

03

Cu un cleste de taiat se separa “gatul” de plumb de lestul principal, dupa care, printr-o taietura longitudinala se indepateaza de pe tija carligului. Va rezulta astfel un jig mult mai “prietenos” cu softurile cu care va fi echipat. Problema unui astfel de jig este ca naluca aluneca mult mai usor, neavand o contra care s-o tina pe loc. Pentru a evita aceasta problema, eu folosesc o picatura de super-glue cu care lipesc naluca soft de lestul de plumb. 04 Aceeasi “reteta” poate fi folosita de fiecare data cand pescuim cu gume subtiri pe jiguri cu greutati mai mari. O aplicatie concreta este pescuitul la biban in lacurile de baraj din zona sub-montana. De asemenea, in ultimii ani, au aparut foarte multe naluci suple de tip “finesse” pentru pescuitul salaului, care necesita un tratament similar. 05 Folositi aceasta metoda pentru a lungi viata nalucilor soft de dimensiuni mici, precum si a celor de tip “finesse”. In timp, veti constata ca merita. Fir intins!