Mofturi de Vale
Bullets Purple Bullets Green 28 mai 2013
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Mofturi de Vale

Profitand de instabilitatea atmosferica din ultima perioada, am decis sa facem o incursiune la acumularea Valea Argovei cu gandul la partidele de pescuit din anii precedenti, cand, in aceeasi perioada si aceleasi conditii meteo, salaii au fost foarte activi. Insa cum socotela de acasa nu se potriveste cu cea din targ si mai mult, cum in pescuit o partida nu se aseamana cu alta, lucrurile nu au stat nici pe departe asa cum ne asteptam.

foto-01

Am avut de-a face cu una din zilele in care se parcurg multi kilometri, se abordeaza multe locuri cu topografie si adancimi diferite, se schimba poate mai multe naluci pentru a primi un raspuns din partea partenerilor nostri acvatici. Nu de putine ori insa s-a intamplat ca la finalul unei astfel de partide raspunsul sa nu apara. Comportamentul salaului la Valea Argovei este recunoscut ca fiind imprevizibil, martrurie stand concursurile organizate de Liga Romana de Spinning in care in una din manse s-au adus la punctele de masuratoare foarte multe exemplare punctabile, iar in cea de-a doua acesta disparea fara urma.

foto-02_03

Revenind la iesirea din acest sfarsit de saptamana, salaii au fost dificil de localizat si convins sa atace, insa nu au lipsit din fata aparatului de fotografiat. Dupa abordarea fara rezultate a mai multor locuri productive in trecut, am reusit sa obtinem de sub apa primul semn de viata destul de tarziu. Acesta a aparut pe o zona cu substrat tare, situata la o adancime de circa 3.5 – 4 metri, detaliu ce se va dovedi decisiv pentru desfasurarea ulterioara a partidei de pescuit.

foto-05_06

foto-04

Aici am pescuit atat cu naluci soft montate pe jiguri ce aveau varful carligului descoperit cat si cu voblere fara barbeta de tip rattling, topografia substratului permitandu-ne explorarea acestuia in conditii de siguranta. Atacurile erau foarte firave, aproape indistinctibile, in schimb drill-urile cu pestii au fost intense. Nalucile soft ce au dat rezultate bune in aceste conditii au fost KEITECH – 3.5” - swing impact – lime chartreuse si LUNKER CITY – 3.25” – shaker – chartreuse silk, montate pe jiguri cu greutatea de 7 grame.

foto-07_08

Dupa aproximativ o ora - o ora si jumatate in care am atacat aceasta zona din mai multe unghiuri, trasaturile si implicit prezentarile au disparut. Decidem sa plecam catre alte locuri, dar pestii parca intrasera in pamant. Urmeaza un lung periplu intre diverse alte structuri situate la diferite adancimi, insa fara nici macar un atac.

Timpul alocat acestei partide se apropia de sfarsit. Ne ramasesera la dispozitie pentru deplasare si pescuit aproximativ doua ore. Urma sa luam o decizie foarte importanta : alegerea ultimei zone pe care sa o abordam in scurtul timp ramas. Hotaram sa pescuim pe un loc in care adancimea apei era similara celei in care avuseseram singurele prezentari, chiar daca totpografia substratului era diferita. Aveam de-a face cu un substrat tare, dar impanzit de stepi, detaliu ce ne-a obligat sa renuntam la rattling-uri si la expunerea varfului carligului in cazul nalucilor soft montate pe jig-uri.

foto-09_10

Am pescuit asadar doar cu naluci soft montate pe carlige de tip offset lestate ori pe jiguri ce aveau varful carligului ascuns in corpul nalucii pentru o prezentare cat mai naturala pe substrat fara riscul agatarii. Greutatea jigurilor si a carligelor de offset lestate folosite a fost de 7 si 9 grame. Spre deosebire de precedentul loc productiv atacurile au fost foarte puternice, insa drill-urile tot la fel de intense. Salaii au raspuns de aceasta data la naluci cu un colorit natural si actiune mult mai discreta. In aceasta categorie se incadreaza KEITECH – 3.5” - swing impact – ayu. Un alt exemplu demn de mentionat il reprezinta JACKAL – 3.8” – ishad tail – green pumpkin gold, naluca pe care a degustat-o salaul din fotografiile urmatoare.

foto-11_12

De cele mai multe ori deciziile luate pe muchie de cutit se dovedesc a fi cele mai potrivite. Practic ultimele doua ore de pescuit au intors soarta unei partide ce se indrepta spre un semiesec usturator si au transformat o zi proasta in una demna de mentionat.

Fir intins !