O mie de ochi pe o naluca – Savage Prey
  • Postat de: Petre German

  • Publicat in: Blog Pescuit

O mie de ochi pe o naluca – Savage Prey

Pescarii cu experienta spun despre clean ca este pestele care “are cate un ochi pe fiecare solz” sau ca este “pestele cu o mie de ochi”. Sunt – evident- niste metafore care subliniaza precautia cateodata exagerata cu care cleanul isi ataca prada si ne definesc modul in care suntem obligati sa abordam pescuitul la aceasta specie. De multe ori, chiar si un lanseu la capatul caruia naluca nu atinge apa exact in pozita potrivita sperie clenii pe o suprfata considerabila.

IMG_4790

 

Aceste trasaturi ale cleanului il aduc in topul preferintelor multor pescari de rapitori, in special atunci cand e vorba de pescuitul de vacanta. In pescuitul de competitie exista multe contre intre sustinatorii si contestatarii cleanului, insa niste calcule comparative simple intre mediile capturilor la clean si celelaltespecii punctabile din campionat par sa le dea dreptate celor dintai.

 

Daca in ceea ce priveste competitia n-as putea spune ca ma aflu in vreuna dintre cele doua categorii, atunci cand vine vorba de pescuitul “de placere” recunosc faptul ca sunt un impatimit al pescultului la clean. Necesitatea unui lanseu perfect, al unui control desavarsit al firului si al nalucii fac din pescuitul cleanului unul dintre cele mai tehnice stiluri de pescuit la rapitori pe care il avem la indemana in Romania. In paranteza as mai spune ca acum mai multi ani, dupa primul contact cu bass-ul, un prieten mi-a raspuns – dupa cateva clipe de cumpana- ca dintre speciile de rapitori din Romania, cleanul se aseamana cel mai mult cu acesta. Dupa ce am pescuit de mai multe ori la bass in ultimii 5 ani, tind sa-i dau dreptate. Bass-ul este ceva intre clean si stiuca.

Revenind la clean… comerciantii de scule de pescuit de la noi nu au ramas indiferenti la numarul din ce in ce mai mare de pescari pasionati de aceasta specie, iar astazi varietatea de naluci disponibile in magazine este uriasa, fiind practic imposibil sa le poti incerca pe toate. In aceste conditii probabilitatea de a trece cu vederea naluci care merita cu prisosinta un loc de frunte in trusele pentru clean este destul de mare. Recunosc, pana in aceasta vara nu testasem niciodata voblerele Prey ale producatorului SavageGear, desi imi atrasesera atentia datorita aspectului si finisajelor lor.

Cu ocazia unei vizite la magazinul BigFish, Dan mi-a povestit de cativa pescari valceni care folosesc exclusiv acest model atunci cand pescuiesc la clean. Mi-am procurat patru voblere cu gandul sa la incerc in vacanta din aceasta vara de la Bicaz, ceea ce am si facut in ultimele doua saptamani. Rezultatele au fost intr-adevar foarte bune, clenii atacand deopotriva modelul sinking de 34mm si pe cel floating de 40mm. Personal, pentru aceasta perioada am preferat modelul floating, pestii fiind deosebit de activi. Bibanii le-au apreciat si ei , cu toate ca atunci cand pescuesti dupa clean, in apa mica, probabilitatea de a captura bibani capitali este destul de redusa. Mi-am comandat deja mai multe voblere de diverse culori care isi vor face loc cu siguranta inclusiv in cutia cu naluci pentru concursurile dedicate cleanului. Chiar m-am convis ca merita!