Pescuit la salau pe Dunare

Pescuit la salau pe Dunare

 

Dupa ce s-a incheiat si ultima etapa a Campionatului National de Spinning de pe mal, m-am reintors cu mare drag la vechea mea pasiune, pescuitul la salau. Si unde in alta parte decat la Dunare. Dunarea, cea care ofera pescarului de spinning atat de multe bucurii, chiar si in partidele cand cotele nu sunt cele permisibile, dar tu te ambitionezi sa iesi si iesi indiferent de rezultat. Pescarii de spinning care merg pe Dunare cred ca inteleg perfect la ce ma refer.

 

 

De regula, merg in zonele Giurgiu, Oltenita, Calarasi sau Cernavoda. Prima iesire din decembrie a fost in zona Oltenita.
Pe langa nalucile consecrate pe care pescuiesc de regula, am mai luat spre testare si naluci noi pentru mine. Ca oricare pescar de spinning sunt tentat sa incerc naluci noi, pentru ca piata de gen aduce foarte multe modele si concepte noi si odata cu concurenta acerba, apare si inovatia. Este inerent si normal in acelasi timp. Inainte sa va spun cateva cuvinte despre nalucile noi, vreau sa trec in revista echipamentul folosit. 

 


Am pescuit cu doua lansete: prima lanseta este un Pontoon21 Gad Chaser, o lanseta rapida care arunca pana in 24 g pe care o pescuiesc de obicei "light" pe Dunare si cea de-a doua este o piesa grea de la Lamiglas, un "custom" facut de regretatul Laurentiu Andronic, tot rapida, dar care arunca pana in 60 g. O folosesc pentru pescuitul normal pe Dunare, pescuit care se incadreaza in plajele de la 30 la 60 g, mai rar putem folosi chiar si de 80 g, in functie de cota (curenti) si de zona (adancime) unde pescuim. Mulinetele pe care le folosesc de obicei sunt de la Shimano, Daiwa si Ryobi, marimi de 3000 si 4000.

 

 

Firele textile cu care pescuiesc sunt YGK (8X) si Favorite Smart 8X, dar ca noutate am ales sa incerc un nou fir fabricat de Varivas si anume modelul Sea Bass Avani 8X marimea 1, cu o rezistenta de 20 lb. 


Pe langa soft bait-urile de la Big Bite Baits, Bass Assassin, Pontoon21, Gambler, Westin, Reins, etc. am luat cu mine si cateva naluci de la Team Dragon, mai exact modelul Viper Pro de 10 cm, care un corp cu forma "minnow" si o paleta codala destul de mare, producand vibratii irezistibile pentru salai. Am mai luat si naluci de la Prime, modelul LuciKuci de 10 cm, gume cu o vibratie mult mai fina pentru un pescuit de finete. Cu LuciKuci am mai pescuit, insa niciodata pe Dunare.

 

 

Nalucile le-am montat pe jiguri de 3/0 - 4/0 si 5/0 atat fixe, cat si articulate. Carligele de la jigurile fixe sunt produse de Fudo si turnate de mine in functie de necesitate, iar carligele offset pe care le folosesc sunt de la CrazyFish, Varivas, Vanfook si Berti si numere de la 3/0 pana la 6/0.
Unde mi-a permis substratul am folosit jiguri fixe si unde substratul era accidentat si cu copaci scufundati am pescuit cu offset. In prima parte a zilei am localizat salaii in al doilea prag, la limita unde se terminau varfurile copacilor cazuti in apa. Am pescuit cu jig fix si am avut cateva prezentari, insa toti salaii au fost pana in 1.5 kg.

 

 

Dupa ora 12 am pescuit exclusiv pe offset in cracile scufundate. Stiam ca acolo sunt salaii mai imbracati si am insistat. Adancimea apei era intre 7 si 10 metri. Temperatura apei era de 8 grade. Ca tehnica, am pescuit in zig zag printre cracile copacilor si prima prezentare a aparut relativ repede, un salau frumos, sarit de 2 kg, a apucat bine Viper Pro-ul de 10 cm montat pe jig articulat de 30 g si carlig offset nr. 4/0. Dupa aproximativ 20 de minute am intepat un salau frumos, dar, din pacate, a scapat in dril. Am schimbat guma cu un LuciKuci, Green Glow. Cam la al treilea lanseu am intepat unul de aproximativ 1.5 kg. Apoi a sosit momentul zilei: un "ciocan" atat de puternic incat, practic, mi-a indoit varful lansetei...am intepat instantaneu, insa in zadar... O fractiune de secunda i-am simtit puterea. Pentru ca, incet, incet se lasa seara, m-am intors pe locul unde scapasem cei mai multi salai, pentru ultimile lanseuri. 

 


Simteam cum bila de la jigul articulat loveste cracile groase pe substrat si asteptam "ciocanul" de final. Nu va pot explica de ce, dar stiam ca va veni... si a venit pe final de partida: un frumos exemplar de aproximativ 3 kg.

In incheiere pot sa va spun ca a fost o partida reusita, cu multe atacuri si cu cel putin 8 salai scosi din apa. Concluzia? Exista intotdeauna compromisuri:
Daca vrei sa pescuiesti cu jig fix acolo unde nu e agatatura pe substrat, cum ar fi copaci scufundati, o poti face. Daca vei avea atac sansele de a rata la intepare sunt mult mai mici. Exista si varianta in care alegem sa pescuim in "craci" si automat trebuie sa folosim offset, insa cu putina indemanare atacurile vor garanta satifactia de a pescui intr-o apa unde nu multi se incumeta sa pescuiasca. Concluziile le trageti voi. Eu am ales varianta a doua, pentru ca imi plac provocarile.

 

 

P.S. Cand am demontat acasa unul din jigurile articulate cu care pescuisem, am observat pe bila de plumb ceva zgarieturi adanci ca niste santuri... m-am uitat atent, erau proaspete... Dar parca prea adanci. Oare sa le fi provocat acel "ciocan" care parca a vrut sa-mi smulga lanseta din mana?