Pescuit la salau pe Sarulesti in sistem catch & release
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Pescuit la salau pe Sarulesti in sistem catch & release

     Sarulestiul a ramas, din nefericire, unica optiune viabila atat in cazul pescutului de placere, dar mai ales in cazul celui competitional la salau. Expansiunea exploatarii industriale, dar si a pescuitului "nesportiv" au condus la o deteriorare simtitoare a populatiei de salau din putinele ape ce puteau oferi posibilitatea unor partide satisfacatoare la aceasta specie. Pescuitul salaului pe Sarulesti in sistem "catch&release", hulit de o mare categorie dintre practicantii autohtoni, garanteaza conservarea fondului piscicol existent si implicit dezvoltarea naturala, fara dezechilibre, a acestuia. Este evident faptul ca in momentul de fata in Romania s-a realizat o diferentiere clara de calitate intre incintele in care este impus acest tip de pescuit si cele in care este permisa retinerea unui numar sau unei cantitati fixe de peste. Exista multiple cauze pentru deprecierea apelor din care este permisa retinerea rapitorilor capturati sportiv. O pare din culpa revine utilizatorilor (pescarilor), care de cele mai multe ori reusesc sa ocoleasca regulamentele retinand cantitati cu mult mai mari decat cele permise, iar alta parte proprietarilor (administratorilor), care vizeaza doar un profit imediat si cat mai consistent, fara a reinvesti nimic din acesta in repopulari.

foto_01-1

foto_01-2

     Asa cum am precizat si in articolul precedent, de putina vreme Sarulestiul si-a redeschis portile pentru impatimitii pescuitului la salau, in conditii financiare comparabile cu cele existente pe alte acumulari de pe Valea Mostistei. Cuantumul taxei pentru o zi  de pescuit la salau pe Sarulesti este de 100 lei pentru o persoana. Se pescuieste exclusiv cu naluci, din barca proprie sau pentru o taxa suplimentara de 100 lei/barca, din ambarcatiuni cu motor puse la dispozitie de administratia lacului. In contrast cu experienta precedenta, partida la care urmeaza sa fac acum referire s-a desfasurat in conditii meteorologice ideale pentru inceputul lunii octombrie: cer senin, temperatura in jurul valorii de 20 grade Celsius si vant slab. Salaii au fost activi in prima parte a zilei, insa incepand de la amiaza acestia si-au schimbat comportamentul, fiind mai dificil de convins sa atace.

foto_02-1

foto_02-2

     In cadrul acestei partide, pe langa clasicul echipament consacrat jigging-ului, aveam pregatit combo-ul lanseta/mulineta dedicat pescuitului cu voblere fara barbeta de tip rattling, propunandu-mi sa aloc un procent mai mare din timp acestei metode de pescuit. In consecinta, aveam pregatita o cutie cu naluci reactive, in care nu am omis rattling-urile din gama Realis Vibration si Realis G-Fix Vibration, produse ale companiei japoneze Duo International. Eficienta lor din partida precedenta m-au determinat sa le intrebuintez, acolo unde arhitectura substratului mi-a permis-o, in egala masura cu nalucile soft. La capitolul soft-baits, doream sa reconfirm atractivitatea pe aceasta apa a swimbat-urilor Awaruna, produse de Pontoon21, insa de acesta data urma sa utilizez dimensiunea mai mare, de 4 inci (10,2 cm).

foto_03-1

foto_03-2

     Am inceput ziua pescuind in zona digului scufundat dintre “ciobanie” si “coltul lui Beker“, acolo unde in partida precedenta avuseseram rezultate foarte bune. La scurt timp dupa ancorare au aparut si primele prezentari, venite tot de la baza digului, din apa adanca. Pontoon21 -  Awaruna - Arkansas Minnow - 4 inchi(10.2 centimetri), montat pe un jig cu greutatea de 7 grame turnat pe carlig Fudo cu dimensiunea 3/0 s-a aflat la originea majoritatii capturilor din primele momente ale diminetii.

foto_04-1

foto_04-2

foto_04-3

     Atunci cand atacurile s-au mai rarit a urmat, firesc, repozitionarea barcii, facuta astfel incat sa putem aborda zona "fierbinte" din alta perspectiva si cu altfel de naluci. Odata cu schimbarea unghiului de atac, dar si a soft-baiturilor cu rattling-uri, pestii au raspuns din nou la stimulii auditivi extrem de pronuntati produsi de miscarea noilor naluci. In acele momente s-a facut remarcat DUO - Realis Vibration - Komochi Wakasagi, un rattling cu dimensiunea de 6.8 centimetri si greutatea de 16 grame, avand un corp foarte compact, apropiat de cel al unei cicade. Atat voblerele din gama Realis Vibration , cat si cele din gama Realis G-Fix Vibration , sunt fabricate dintr-un plastic cu densitate foarte mare, fapt ce le confera greutati comparabile cu cele ale altor rattling-uri de aceeleasi dimensiuni, chiar daca latimea acestora este cu mult redusa.

foto_05-1

foto_05-2

     La amiaza, lucrurile s-au schimbat radical in privinta agresivitatii si apetitului salailor, fapt ce ne-a determinat in consecinta sa pescuim in alt mod si pe cu totul alte structuri. Am folosit monturi texas pentru prezentari mai discrete ale nalucilor soft si intr-un final rezultatele au aparut. O stuctura dificil de explorat din care la amiaza am reusit sa “extragem” cateva exemplare mofturoase a fost ruina capelei scufundate din vechea vatra a satului Codreni. Pentru o mai mare siguranta in abordarea zidurilor din caramida acoperite cu strat de scoici ale acestei ruine, am utilizat inaintas din fluorocarbon, rezistent la abraziune, preferand totodata sa ascundem varful carligelor de tip offset in corpul soft-baiturilor, asumandu-ne riscul unei rate mai mari a atacurilor nefinalizate. Pontoon21 -  Awaruna - Arkansas Minnow - 4 inchi(10.2 centimetri) s-a potrivit perfect in acesta ipostaza, dovedindu-si astfel versatilitatea.

foto_06-1

foto_06-2

     Ultima parte a zilei am pescuit exclusiv cu rattling-uri pe locuri al caror substrat mi-a permis acest lucru in cautarea salailor mai "experimentati". Este vorba de praguri pronuntate, cu substrat tare si lipsit de agataturi situate fie in zona malului cu turnul de apa, a malului din dreptul satului Preasna, ori a malului inalt situat vis-a-vis de livada scufundata. Insitenta si abnegatia mi-au fost rasplatite de un exemplar "over 60", capturat in pragul de la "ciobanie". DUO - Realis G-Fix Vibration - Blue Back avand un colorit potrivit pentru perioadele zilei cu lumina intensa s-a aflat de aceasta data la capatul firului.

foto_07-1

     Aceste doua partide pe Sarulesti mi-au demonstrat ca rattling-ul poate deveni un concurent serios al mult mai popularului soft-bait in pescuitul salaului, bineinteles acolo unde arhitectura substratului permite utilizarea sa. Important este sa il folosim corect si cu incredere in timpul partidelor de pescuit, nu doar dupa ce am fi epuizat toate celelalte variante de naluci... Fir intins !