Sarulesti, arena salailor
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Sarulesti, arena salailor

     La sfarsitul lunii septembrie am decis sa facem o incursiune la Sarulesti,acumulare ce si-a redeschis portile pentru pescarii de spinning, cu gandul la partidele memorabile de pescuit la salau din urma cu ceva ani. Chiar daca pe intreaga perioada a zilei vremea a fost inchisa, avand de infruntat conditii meteorologice potrivnice (temperatura scazuta si ploaie marunta si deasa), salaii au fost suficient de activi pentru a putea face abstractie de disconfortul in care pescuiam. Sarulestiul este probabil cel mai complex lac in materie de structuri, fapt ce conduce la o multitudine de scenarii de abordare a pescuitului pe aceasta locatie. De la praguri pronuntate, la livezi, cladiri, fundatii, cimitire, drumuri si diguri scufundate si pana la platouri presarate cu agataturi, aici se intalnesc aproape toate tipurile de obstacole submerse.

foto_01-1

foto_01-2

foto_01-3

     Imi propusesem inca de acasa ca in timpul acestei partide, acolo unde topografia locurilor vizate mi-o va permite, sa folosesc pe langa uzualele naluci soft montate pe jiguri ori carlige de tip offset, atat voblere rattling cat si cicade. Pregatisem in consecinta o cutie doar cu astfel de naluci din care nu puteau lipsi rattling-urile din gama Realis Vibration si Realis G-Fix Vibration, produse ale companiei nipone Duo International. De asemenea, la capitolul soft-baits eram nerabdator sa testez pe acesta apa atractivitatea swimbat-urilor Awaruna, produse de Pontoon21, dar si mai vechilor cunostinte ale consacratului producator american de profil Big Bite Baits.

foto_02-1

foto_02-2

foto_02-3

     Am inceput ziua pescuind la marginea extarioara a livezii inundate din apropierea hotelului, in zona mai libera din dreptul stalpului de inalta tensiune, unde rezultatele nu au intarziat sa apara. Dupa cateva lanseuri de incalzire si acomodare, un atac sec urmat de o intepare si un drill pe masura are ca rezultat primul salau viguros de Sarulesti. In decursul primei jumatati de ora a partidei am capturat, fotografiat si eliberat cateva exemplare ce aveau un singur numitor comun : Pontoon21 - Awaruna - Tomato Pepper-Pearl Gold Flash Minnow - 3 inchi (7.5 centimetri).

foto_03-1

foto_03-2

foto_03-3

     Odata ce ploaia si-a facut introducerea, atacurile si implicit prezentarile au incetat. Venise momentul sa parasim locul, si sa abordam digul scufundat dintre "ciobanie" si "coltul lui Beker", zona care daduse un randament foarte bun in trecut atat in partidele de placere cat si in etapele din cadrul campionatului national de spinning din barca. In prima faza am abordat capatul dinspre "ciobanie" al digului scufundat, pozitionand barca deasupra sa, pentru a-l putea pescui in lung, de la o distanta de aproximativ doua lanseuri fata de mal. Intr-un interval de timp relativ scurt de la ancorare au aparut si primele doua prezentari, ambele venite de la baza digului din apa adanca. Big Bite Baits - Shad - Reel Shad - 3 inchi (7.5 centimetri), un soft-bait familiar pescarilor de spinning autohtoni, s-a aflat la originea celor doua capturi.

foto_04-1

foto_04-2

     A urmat o perioada de inactivitate ce ne-a determinat sa decidem repozitionarea barcii in apa adanca, la o distanta de aproximativ un lanseu fata de digul scufundat, pentru a putea aborda atat una din pantele acestuia pe coborare, cat si baza sa, acolo de unde aparusera ultimele doua capturi. Am alternat greutatea jigurilor pentru a obtine prezentari diferite ale aceleiasi naluci, am schimbat diferite tipuri de naluci soft, insa fara nici un rezultat. Eram constienti ca salaii sunt prezenti in zona, insa nu se lasau convinsi sa atace. Imi asum "riscul" folosirii unui rattling in asemenea conditii, lansand totusi mai scurt, astfel incat acesta sa plonjeze la baza pantei, ferindu-l astfel de o eventuala agatare. Dupa cateva repetari reusite ale acestui procedeu, o lovitura puternica menita sa-mi rasplateasca indrazneala, ma trezeste din amorteala. Aveam de-a face in sfarsit cu un exemplar de peste 60 de centimetri, venit la un vobler! DUO - Realis G-Fix Vibration 68 - American Shad, un rattling cu dimensiunea de 68 milimetri si greutatea de 21 grame provocase atacul mult asteptat.

foto_05-1

foto_05-2

     Dupa aproximativ o ora - o ora si jumatate in care am atacat aceasta structura din mai multe unghiuri, trasaturile disparusera. Decidem sa plecam catre alte locuri, insasalaii intrasera intr-o apatie pronuntata. Urmeaza un lung periplu intre diferite alte structuri situate la diverse adancimi, din care reusim sa mai "extragem" cateva exemplare prea mici pentru a fi imortalizate. Ajunseseram pana la barajul de la Gurbanesti fara a avea insa vreun rezutat notabil, si, parca pe nesimtite, timpul acordat acestei partide se apropia de final. Hotaram ca in ultima ora ce ne ramasese la dispozitie sa abordam dinspre larg pragul platoului format pe locul fostului teren de fotbal. Pe o astfel de zona puteam folosi fara risc prea mare agatare atat rattlinguri cat si cicade, sperand astfel sa determinam atacul vreunui salau enervat de comportamentul pronuntat agresiv al acestor tipuri de naluci. Intuitia noastra a avut ca rezultat o serie de atacuri finalizate, si a fost incununata cu inca un salau de peste 60 de centimetri, capturat cu acelasi DUO - Realis G-Fix Vibration 68 - American Shad. A urmat ultima sedinta foto a zilei si apoi eliberarea.

foto_06-1

foto_06-2

foto_06-3

     Trebuie sa admit ca pana la acesta partida astepatarile mele ca rattling-ul sa selecteze dimensiunea exemplarelor de salau capturate erau reduse, insa de acum inainte nu voi ezita sa le utilizez ori de cate ori topografia substratului mi-o va permite.

     Fir intins !