Somnii de la capatul Dunarii
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Somnii de la capatul Dunarii

   Au trecut mai bine de 10 ani de la primul meu contact cu orasul Sulina, produs in vara lui 2003 sub pretextul unei “vacante de studiu” petrecute impreuna cu mai multi colegi de facultate. A fost nevoie doar de o singura excursie la varsarea canalului Sulina in Marea Neagra pentru a-mi fi instigata dorinta de a ma intoarce cu orice pret vacanta urmatoare in acea zona, insa cu un alt scop. Partidele de pescuit din anul urmator, facute la varsare, au fost cu totul speciale nu numai prin prisma capturilor, ci mai de graba datorita unor driluri intense cu somni, finalizate in mai toate cazurile cu ruperea liniei principale…

foto_01-1

foto_01-2

   De atunci revin constant in fiecare an, ori de cate ori programul mi-o permite, pregatind si utilizand de fiecare data echipamentul adecvat unui astfel de pescuit, insa incercarile mele repetate au fost intotdeauna lipsite de rezultat. Anul precedent a fost total atipic in privinta precipitatiilor, indiferent de perioada la care as face referire. In consecinta, Dunarea a “beneficiat” preponderent de cote foarte mari, apropiate celor intalnite primavara, si de o apa avand un grad foarte ridicat de turbiditate. Astfel de conditii sunt in genere propice somnului, turbiditatea apei facand ca bancurile de pesti prada sa devina mai vulnerabile la atacurile pradatorilor, indiferent de talia acestora. Simteam ca norocul mi-ar putea surade daca as organiza o partida de pescuit la somn.

foto_02-10

foto_02-3

   Somnul este asadar mai activ in timpul zilei, atacurile sale desfasurandu-se de cele mai multe ori la vedere inspre suprafata apei sau în apropierea malurilor, in zonele unde curentul este mai linistit ori in cele lipsite de curent, acolo unde pestii prada sunt de obicei cantonati. In mod uzual pentru astfel de conditii se recomanda folosirea nalucilor in culori tari ori cu flancuri metalizate, ce emit impulsuri puternice in timpul evoluţiei. Cicadele Tide Vib Score, produse ale companiei japoneze DUO International, au fost create special pentru pescuitul marin fiind caracterizate de evolutia perfecta atat pe cadere, la stopare, cat si la viteza foarte mare de recuperare. Vibratiile puternice si ample coroborate cu reflexiile date de finisajele realiste conduc la transmiterea stimulilor pe o arie vasta. Deasemenea, echipamentul trebuie sa fie unul specializat, din categoria heavy ori extra heavy, in concordanta cu nalucile folosite, dar si cu talia de multe ori supradimensionata a somnului.

foto_03-1

foto_03-2

foto_03-3

   Lanseta pe care o utilizez in pescuitul somnului cu naluci “hard” este una cu actiune moderat-rapida, mai flexibila pe varf, ce permite pestelui sa inhaleze cu usurinta naluca in momentul atacului, avand in vedere ca pescuiesc intotdeauna cu fire multifilament, fire lipsite total de elasticitate. Alt avantaj al unei lansete cu actiune moderata este o mai mare siguranta pe parcursul drilului, socurile puternice fiind atenuate de aceasta, in acelasi timp ajutand la obosirea mai rapida a pestelui. Drilurile cu somni sunt dificile, dar in acelasi timp spectaculoase datorita fortei sale extraordinare si a vitezei de reactie uimitoare de care da dovada in momentele limita. Loviturile puternice date cu coada firului, evadarile energice, in timpul carora orice mica ezitare se poate incheia brusc prin ruperea firului (asa cum am aflat eu in urma cu 10 ani), sunt elemente definitorii ale luptei cu un astfel de exemplar.

foto_04-1

foto_04-2

foto_04-3

   In conditiile exceptionale de debit si turbiditate ale apei am fost nevoiti sa abordam zona de varsare a canalului Sulina in Marea Neagra diferit fata de ultimii ani. Daca pana la acel moment avusesem rezultate pescuind dupa avat in interiorul canalului, in lungul malurilor de piatra ori in prelungirea din mare a acestora, exclusiv in zonele cu curent, acum avea sa dea randament strategia "de primavara". Asadar am avut prezentari doar pescuind in afara curentului extrem de puternic al fluviului, in interiorul marii si al golfului Musura, insa atat rata capturilor, cat si dimensiunea somnilor capturati era nesatisfacatoare. Momentul crucial zilei l-a constituit un atac puternic, dar nefinalizat, survenit pe o stopare, atac ce a lasat urme de mucus pe o portiune considerabila din inaintas. Atunci am inteles de ce avatii lipseau din peisaj. Venise in sfarsit clipa mult astepata, aceea a capturarii somnilor la care visam inca de la primul meu contact cu aceasta minunata zona. DUO - Tide Vib Score - Metal Gold, o cicada cu finisaj metalic partial nichelat, partial auriu, perfect pretabila la imprejurarile prezentate, parea alegerea potrivita pentru "a sparge gheata" acelei zile.

foto_05-1

foto_05-2

   Fac trei-patru lanseuri in evantai in zona din care survenise atacul nefinalizat, modificand totodata modul de prezentare al nalucii, dar nimic... La cel de-al cincelea vine si atacul urmat de o intepare ferma. De data aceasta pestele era agatat. Somnul este inconfundabil in dril, mai ales cei corpolenti, ramanand cat mai aproape de fundul apei pe durata luptei. Sprinturi scurte, imposibil de stopat, alternate cu opriri incapatanate, greu de urnit din loc au condimentat cele cateva minute bune pana ce pestele a dat primele semne de capitulare. Cand somnul a obosit cu adevarat am reusit sa-l ridic din proximitatea substratului, observand totodata bulele de oxigen eliberate de acesta, semn al ultimelor sale tresariri de orgoliu. La scurt timp dupa, a venit si momentul fotografierii si bineinteles, cel al eliberarii in conditii de siguranta.

foto_06-1

foto_06-2

   Devenea evident faptul ca somnii erau prezenti si se hraneau fara nici un fel de inhibitie. Esential in localiazarea acestora era descoperirea zonelor cu potential in care ar putea sta cantonati, fiindu-ne binecunoscut comportamentul si preferintele acestui rapitor suprem. Somnul este un rapitor ce prefera ambuscada, asadar il puteam gasi în zone de tranzit ale pestilor, pandind din apropierea substratului viitoarele sale victime. Principalul ingredient pentru ca un astfel de loc sa fie productiv era legat insa de prezenta pestilor prada. Cea de-a doua captura a zilei a venit tocmai dintr-un astfel de loc. Un prag abrupt situat intr-o zona unde curentul era mai linistit si unde sonarul ne-a indicat un banc mai numeros de puiet.

foto_07-1

foto_07-2

   Nu a fost nevoie sa insistam prea mult, atacul survenind destul de rapid pe o schimbare de ritm a mulinarii. Acelasi DUO - Tide Vib Score - Metal Gold, s-a aflat la capatul firului, insa cel cu dimensiune si greutate mai mare, ales fiind in concordanta cu caracteristicile locului in care pescuiam. Pana la sfarsitul zilei au fost capturate, fotografiate si eliberate in total patru exemplare, iar pe langa acestea au mai fost inca doua pierdute in timpul drilului.

foto_08-1 foto_08-2

   A doua zi, la prima ora, am fost din nou pe apa, dar conditiile se modificasera, iar pestii disparusera fara urma. Dunarea era mult mai involburata fata de ziua precedenta si purta in ea tot felul de debriuri, semn al unei viituri puternice produse cu ceva timp in urma in amonte. Un lucru este insa clar: traisem o experienta memorabila la care voi reflecta o lunga perioada de timp si care cu siguranta ma ajuta in partidele viitoare.

   Fir intins !