Teriff DC-9 Bullet : field test in Delta Dunarii pe lacul Merhei
  • Postat de: Bogdan Curelea

  • Publicat in: Blog Pescuit

  • Galerie foto Bogdan Curelea

Teriff DC-9 Bullet : field test in Delta Dunarii pe lacul Merhei

   Delta Dunarii reprezinta, in ciuda jafului sistematic la care a fost supusa cu precadere in perioada postdecembrista, cel mai important pol de atractie pentru turismul de nisa din Romania. Turismul piscicol, cel cinegetic si din ce in ce mai cunoscutul si mai apreciatul birdwatching aduc anual in Delta circa 70000 de vizitatori, dintre care un mare procent il reprezinta strainii. Dezvoltarea continua din ultimii ani a acestui fenomen a adus dupa sine o serie de transformari benefice la nivelul mentalitatii si stilului de viata al localnicilor, dar si in privinta modului de functionare si al aspectului ultimelor investitii private din aceasta zona. Pe de alta parte merita subliniate si salutate controalele devenite uzuale ale administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, semn al asezarii in sfarsit a lucrurilor intr-un fagas de normalitate.

foto_00-1

foto_00-2

   In a doua parte a lunii iunie, nu la mult timp dupa incheierea perioadei de prohibitie, am hotarat sa mergem pentru o perioada de 10 zile in Delta Dunarii, avand ca de obicei destinatie orasul Sulina. In afara clasicelor iesiri la varsarea canalului Sulina in Marea Neagra, asupra carora voi reveni in viitoare articole, am dedicat o parte importanta din timpul alocat excursiei pentru pescuit la stiuca in Delta Dunarii, in special pe canale si ghioluri din zona salbatica, cat mai departe de agitatia locurilor populare de pescuit. Spre deosebire de anii precedenti, lacul Lumina, principala tinta vizata, a fost inabordabil in ciuda incercarilor noastre repetate pe toate rutele posibile. Vantul puternic din primavara a deplasat bucati de plaur cu care a inchis gurile de acces catre acesta, fapt ce ne-a obligat sa ne indreptam atentia catre alte posibile destinatii. Situate in apropiere de padurea si localitatea Letea, lacurile Merhei si Merheiu Mic s-au dovedit varianta optima prin prisma distantei, accesibilitatii, fondului piscicol si nu in ultimul rand al peisajului absolut minunat.

foto_01-1

foto_01-2

   Lacul Merhei, contrar suprafetei destul de mari (aproximativ 1060 de hectare), are adancimi reduse cuprinse intre 1.2 si 1.8 metri, exceptie facand latura cu nuferi si stuf rasfirat prin care se face trecerea catre Merheiu Mic, acolo unde apa este ceva mai adanca (2 - 2.5 metri). Vara, de regula , zonele putin adanci abunda in vegetatie submersa ce se dezvolta de multe ori pana aproape de rasul apei, principiu de la care nu a facut abatere niciunul dintre cele doua lacuri. Asadar ne vedeam obligati sa folosim naluci ce evolueaza in straturile superficiale ale apei, care sa nu coboare mai mult de jumatate de metru in profunzime, dincolo de aceasta bariera situandu-se covorul dens de vegetatie. Contextul era ideal deci pentru DUO – Terrif DC-9 Bullet, un vobler de tip minnow, conceput special pentru "shallow water", avand o barbeta cu un design special ce ii permite sa se scufunde la o adancime de maxim 40 de centimetri indiferent de viteza cu care este recuperat.

foto_02-1

foto_02-2

foto_02-3

   Am cautat in special stiuca in pofida faptului ca dimensiunile acestora nu erau impresionante, pescuind in deriva pe directia vantului cu naluci reactive, urmarind sa determinam atcacul pestilor dispusi sa se hraneasca in acel moment. Scopul nostru a fost sa acoperim o suprafata de apa cat mai vasta pentru a depista traseele favorabile in care randamentul era cel mai bun. Terrif DC-9 Bullet - N02 Hologram Rainbow, avand un pattern holografic apropiat de cel al unei pete de petrol, a fost remarcatul meu si al pestilor in primele ore ale diminetii.

foto_03-1 foto_03-2

   Extrem de castabil si precis in lanseu datorita sistemului de greutati si magneti plasate in interiorul corpului, Terrif DC-9 Bullet are pe langa aceste calitati si avantajul echilibrarii perfecte in cazul alternarii vitezei de recuperare pentru a obtine prezentari cat mai naturale. De asemenea Terrif-ul se preteaza perfect twitching-ului (miscare aparent necontrolata, brusca imprimata nalucii prin smucituri scurte ale lansetei), aceasta tehnica fiind, de obicei, cea mai productiva pentru pescuitul stiucii in zonele de mica adancime. Terrif DC-9 Bullet - S93 RS Clear Mullet, cu o culoare neutra, perfecta pentru conditii de lumina puternica specifica amiezilor insorite, pescuit cu acesata tehnica a dat un randament foarte bun.

foto_04-1 foto_04-2 foto_04-3

   Dimensiunea de 9 centimetri, aparent nepotrivita in raport cu talia destul de mica a pestilor, nu a constituit nici pe departe un impediment la nivelul eficientei, un rol important avandu-l ancorele Owner Cultiva - ST46 cu care vin echipate aceste voblere. Seria de carlige triple Cultiva a producatorului nipon Owner reprezinta cea mai buna optiune diponibila in momentul de fata pe piata de profil. Terrif DC-9 Bullet - P39 Pearl Chart, avand un colorit ceva mai agresiv, a fost cel de-al treilea performer al acestei serii foarte placute de partide "pe natural" la stiuca. Merita subliniat faptul ca in aceste incursiuni am avut parte de capturi neasteptat de numeroase, insa dimensiunile acestora au fost reduse. Sunt convins ca daca lucrurile se vor indrepta in directia corecta, Delta Dunarii are capacitatea de a-si regenera rapid populatia piscicola, recastind astfel statutul pe care il avea in urma cu mai bine de 30 de ani.

foto_05-1 foto_05-2 foto_05-3

   Am eliberat absolut toate stiucile prinse, cu speranta ca acest exemplu sa fie urmat de tot mai multi dintre cei care se cosidera pescari sportivi. Trebuie inteles odata pentru totdeauna ca pestii pot fi partenerii nostri doar atata vreme cat sunt vii.

   Fir intins !