Yarie Cup 2018 – prima confruntare la pastrav

Yarie Cup 2018 – prima confruntare la pastrav

 

Prima etapa a Campionatului de Trout Area, Yarie Cup 2018, s-a desfasurat pe 14 aprilie 2018 la Pastravaria Zavoi, Valea Dinului, langa Curtea de Arges. Dupa o amanare de doua saptamani, din cauza prognozei hidrologice, etapa avea sa fie una foarte reusita, Pastravaria Zavoi asigurand iazul cu o cantitate mare de pastrav curcubeu.

 

 


Echipamentul folosit la aceasta etapa, a fost, ca de obicei, compus din lansete specializate pentru Trout Area de la Favorite mai exact, modelul Arena. Am folosit doua lansete cu plaje diferite de putere, una de la 0.6 pana la 3.5g si cea de-a doua, de la 1 pana la 5 grame. Firele pentru care am optat sunt tot de la Favorite, mai exact Favorite Smart 4X de 5.1 lb, incarcate pe mulinete Shimano. Linguritele oscilante folosite pe tot parcursul competitiei au fost de la producatorii Valkeyn, SV Fishing Lures, Yarie, CrazyFish, Herakles si TV Lure (Viorel Teleianu). 

 


In calificari am realizat ca iazul este foarte bine populat si pastravul foarte activ. Practic, ataca orice model de oscilanta si aproape orice culoare. In deschiderea calificarilor am ales o oscilanta de la Yarie, modelul Pirica More de 2.6 g, culoarea C64 Gold apoi am alternat cu C67 Gold si cu SV Fishing Lures, modelul Koketka de 2.5 g (culorile FL19 si FL03) si Crazy Fish modelul Soar de 1.8g culoarea #42. Adancimea iazului avand in medie doi metri, am ales oscilante cu lesturi cuprinse intre 1.8 si 2.6 grame pentru o evolutie a oscilantei atat in stratul superficial al apei, cat si in cel mediu, manevrand naluca din pozitionarea lansetei, cand la 45 de grade, cand jos, aproape paralel cu luciul apei. 

 


In optimile de finala, avand deja multi pesti intepati, pastravii atacau nalucile parca mai circumspecti si asa am realizat ca incepeau si ratarile la intepare. Afara deja se incalzise bine si pastravii coborau incet aproape de substrat. A fost momentul cand am trecut pe arsenalul greu, cum imi place sa-i spun. Am ales oscilante cu greutati cuprinse intre 2.6 si 3.8 g. Am pescuit cu Valkeyn Ice Fake de 2.6 g, culorile #03 si #29, SV Fishing Lures, model Koketka de 3.8 g, culorile PS14, PS20 si modelul Individ, de 3g, culorile PS14 si FL03. Practic, dupa fiecare lanseu, lasam oscilanta sa ajunga pe substrat apoi alternam recuperarea de la lent la moderat. Chiar si asa am ratat foarte multi pastravi in drumul lor catre minciog. 


In sferturile de finala am folosit aceleasi modele de la SV Fishing Lures, Valkeyn si Yarrie insa au fost cateva momente cheie cand am incercat alte doua lingurite oscilante, prima produsa de Colmic Herakles, modelul Ammer de 3.5g, culoarea black-glow si cea de-a doua produsa de renumitul TV Lure (Viorel Teleianu), special conceputa pentru Trout Area. Nu am avut timp pentru teste asa ca am "activat-o" direct in concurs si ea m-a ajutat. A punctat atat cat mi-a trebuit. Fiind o naluca inca in teste nu o sa insist momentan cu detaliile. Pastravii au raspuns in apropierea substratului si nu am scazut gramajul pe tot parcursul sferturilor de finala.

 

 


In semifinala am luptat doar cu doua linguri: SV Fishing Lures si Colmic Herakles. Practic, in acel moment, nu a trebuit sa fac modificari pentru ca ele au dat randament foarte bun. Ambele au fost de 3.5 g in culorile PS14 si black-glow.
Pentru finala mare am lasat Valkeyn-ul sa-si spuna ultimul cuvant...Ice Fake de 2.6 g, culoarea #03, tarata practic pe fundul substratului mi-a adus cei trei pastravi cu care am si invins. 

 

 


In final, ca si concluzie, pot spune ca toti participantii au avut linguri oscilante de calitate, modele bune, care prind pastravi neconditionat. Insa, majoritatea au avut nenumarate rateuri atat imediat dupa intepare, cat si in dril catre minciog. Din punctul meu de vedere, explicatia consta in tipul carligelor. Cele cu sarma subtire (medium fine) sunt recomandate pentru momentele cand pastravii nu sunt foarte activi si nici nu sunt foarte bataiosi. In schimb, cele cu tija mai groasa (heavy wire) sunt destinate patravilor activi si pusi pe lupta. Spun asta pentru ca un carlig fin si mai elastic are sanse mult mai mari sa iasa prin largirea gaurii in timpul "lumanarilor" in comparatie cu un carlig mai gros si mai putin elastic, care se deschide mai greu...Asadar, atentie la carlige! Dar si la reglajul perfect al mulinetei in functie de firul preferat (mono sau textil). Recomand ca in trusa sa aveti lingurile in care aveti incredere si care sa fie echipate cu cele doua tipuri de carlige. 


Multumesc sponsorului acestei prime etape, Relax Spinning Expert, Pastravariei Zavoi, lui Vali Bucoveanu, Mihaita Dobre si Calin Bordos pentru fotografii, lui Stefan Dinu pentru organizare si nu in ultimul rand tuturor participantilor.