Zetelaka - pierduti in Tinutul Secuiesc pe Tarnava Mare

Zetelaka - pierduti in Tinutul Secuiesc pe Tarnava Mare

 

Entuziasmat si totodata mahnit, plec de fiecare data spre Zetea (Odorheiu Secuiesc), pentru ca stiu ca acolo voi gasi un rau perfect, Tarnava Mare. Inca mai tine pastrav si este clar cea mai buna locatie de la noi. Spun cea mai buna referindu-ma la nevoile mele, la faptul ca vreau sa invat si am multe de invatat in pescuitul la pastrav, un rau pe care pot exersa si pot testa de la naluci pana la lansete specifice acestui pescuit ...Mahnit, daaaa, pentru ca trebuie sa traversez jumatate de tara pentru a pescui la pastrav pe rau, motivele le stim cu totii ...

In localitatea Subcetate, comuna Zetea, situata la 17 km de Odorheiu Secuiesc, raul Tarnava Mare este inclus de ceva timp in competitiile la pastrav de pe mal fiind totodata si una din cele mai bune piste de concurs din tara. O zona C&R unde atat AVPS „Târnava Mare", cat si oamenii locului au inteles ca ocrotind si ingrijind aceasta parte a raului pot avea de castigat. Asa se face ca in toata perioada anului locurile de cazare sunt aproape ocupate si, credeti-ma, toti locuitorii din aceasta zona au in ograda lor sau in vecinatate cabane din lemn pentru inchiriat si, normal, pe langa turistii care vin in aceasta "vale" pentru frumusetea zonei sunt si multi pescari sportivi.


Si de acesta data am fost insotit de prietenul Bamse si ca de fiecare data respectam acelasi plan. In prima zi "atacam" pista de concurs, aceea zona pe care pescuim in timpul campionatului national de spinning de pe mal.

Un antrenament in care intru cu acelasi combo cu care pescuiesc si in competiti, lanseta Favorite Synapse 1-5g echipata cu mulineta Shimano Stella C2000s. De aceasta data decid sa pescuiesc numai la gume pe zona de concurs, un pescuit dificil si foarte complex. De ce spun asta? In primul rand, trebuie sa gasim naluca si culoarea, iar in al doilea rand, gramajul jigului este diferit in functie de zona si stilul pe care il abordezi pe locul respectiv.

 

Am reusit sa am capturi frumoase, pe locuri cu repezisuri, unde curentul raului este mai puternic. Am lansat in fata spre malul opus, cu jiguri de 0.8g - 1g lasand naluca purtata de apa spre aval pana cand ajungea la mijlocul raului dupa care o mulinam usor cu pauze.

 

 

Unde apa a fost mai linistita am lansat in amonte cu gramaje mai mici, 0.4g - 0.6g, lasand guma sa cada pe fundul apei moment in care executam o smucitura usora din varful lansetei, mulinariile fiind doar de a mentine firul cat de cat tensionat.


Cele mai productive naluci au fost Honey Worms si Power Nymph de la Berkley in culori aprinse, rosu si roz.

A doua zi am iesit in afara pistei de concurs unde ne permitea practicarea pescuitului de pe mal. Am intrat pe zone mai salbatice pescuind din apa. Am pescuit in mare parte la voblere in culori naturale, cu lansari in amonte, traectoria voblerului fiind data de miscari scurte si rapide imprimate de jocul lansetei, recuperare liniara urmata de cateva smucituri si de o pauza finala.

 

 

Vobler Smith D-Incite

 

 

 

Respectul meu fata de acest rau Tarnava Mare nu a lipsit nici in acea zi, cand am fost rasplatit cu cel mai frumos indigen prins de mine pe aceasta apa.